COACH NODIG?

Regio: Amersfoort – Apeldoorn,
 Nijkerk, Harderwijk – Barneveld

woman-g8beba9977_640

Schaamte en Faalangst

Schaamte en Faalangst zijn twee veel voorkomende gevoelens die mensen kunnen ervaren en ze kunnen een aanzienlijke impact hebben op ons leven. Het zijn twee emoties die nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar kunnen versterken. Een interessante manier om naar deze relatie te kijken, is door schaamte te zien als een energie die vrijkomt als er angst ontstaat om niet meer bij de groep te horen.

 

De oorsprong van schaamte

Schaamte is een fundamentele menselijke emotie die ontstaat wanneer we het gevoel hebben dat we niet aan de normen of verwachtingen van onze groep voldoen. Deze groep kan onze familie, vrienden, collega’s of zelfs de maatschappij als geheel zijn. Schaamte kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals het maken van fouten, het tonen van emoties of kwetsbaarheid, het overtreden van sociale normen, of het niet voldoen aan de verwachtingen van anderen.

 

De relatie tussen schaamte en faalangst

Wanneer we ons schamen, voelen we ons ongemakkelijk en kwetsbaar. Dit kan leiden tot angst en stress, en in sommige gevallen kan het leiden tot faalangst. Faalangst is een angst voor het maken van fouten en weerhoudt ons van het gebruik van ons volledige potentieel.
Maar het omgekeerde kan ook het geval zijn. Faalangst kan worden veroorzaakt door de angst om niet meer bij de groep te horen als we falen. Als we ons schamen voor het maken van fouten, kan dit onze angst vergroten om te falen en buiten de groep te worden gezet. We willen immers niet gezien worden als incompetent of onwaardig. Niet meer uit je woorden kunnen komen en/of dicht klappen als je iets aan een groep wil presenteren zijn vrij bekende verschijnselen. 

 

Enkele tips om met schaamte en faalangst om te gaan

Hoewel schaamte en faalangst onprettige emoties zijn, zijn er manieren om ermee om te gaan. Hieronder staan enkele suggesties.

1. Erken en accepteer je emoties.

Het is belangrijk om je emoties te erkennen en te accepteren. Het onderdrukken van schaamte en faalangst kan leiden tot meer stress en angst. In plaats daarvan is het beter om je emoties toe te staan en te proberen te begrijpen waar ze vandaan komen.

2. Wees niet te hard voor jezelf

Het is makkelijk om jezelf de schuld te geven als je faalt of je schaamt. Maar het is belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Probeer in plaats daarvan vriendelijk en begripvol tegen jezelf te zijn.

3. Stel realistische doelen

Schaamte en faalangst kunnen worden verergerd door het stellen van onrealistische doelen. Probeer in plaats daarvan realistische doelen te stellen die haalbaar zijn. Op deze manier zul je minder snel teleurgesteld raken als je een keer niet slaagt

4. Praat erover

Praat met iemand die je vertrouwt over je schaamte en faalangst. Soms kan alleen het delen van je emoties al helpen om de beperkingen die je ervaart te verminderen.

5. Zoek professionele hulp

Het is niet altijd makkelijk om faalangst en/of schaamte onder ogen te komen, het is dan extra moeilijk om inzichten en ‘gereeedschappen’ in handen te krijgen om jezelf te bevrijden van deze beperkende energiën. Professionele hulp op dit gebied helpt om je potentieel te gaan benutten.

 

Hulp nodig bij schaamte en/of faalangst?

Neem contact op

Qwersu

Coach voor IT-ers & HBO(+) Professionals

Ton Jacobs
Selhorstweg 1
3841 GE Harderwijk

0️⃣6️⃣ 2️⃣5️⃣0️⃣2️⃣4️⃣6️⃣0️⃣7️⃣
info@qwersu.nl

Qwersu werkt landelijk voor diverse opdrachtgevers en is gevestigd in Harderwijk; regio Harderwijk, Nunspeet, Apeldoorn,  Barneveld, Nijkerk, Putten, Ermelo, Amersfoort