Regio: Amersfoort – Apeldoorn,
Nijkerk, Harderwijk – Barneveld
Het verlies van contact met een dierbare, je kind, kleinkind of je ouder kan voelen als een wond die maar niet heelt.
Contact verbreken door de ander te beschuldigen en daarmee als dader te zien geeft je als slachtoffer macht, vooral als je achterwege laat waarom je geen contact meer wil en de werkelijke dialoog uit de weg gaat.
De dader komt in een onmachtige positie terecht en voelt zich slachtoffer omdat hij/zij weet niet waarom het contact verbroken is.
Schuld, schaamte, verwijten en pijn bouwen muren die steeds hoger worden. Misschien vraag je jezelf af: Wat heb ik verkeerd gedaan? Of misschien voel je boosheid over wat er gebeurd is.
Vasthouden aan schuld en verwijt maakt de afstand alleen maar groter. En het zorgt ervoor dat je in zekere zin “aan elkaar vast zit”. Niet omdat er een gezamenlijkheid was, maar juist vanwege de polarisatie tussen dader en slachtoffer en door een psychisch spel van macht en onmacht.
Schuld werkt daarom als gif. Het houdt je gevangen in het verleden, blokkeert je vermogen om lief te hebben en maakt het moeilijk om vrij te bewegen. Maar wat als er een uitweg is? Wat als vergeving het begin zou kunnen zijn van heling — en misschien zelfs van herstel van het contact met je dierbare, je kind, je ouder?
Vergeving is geen excuus voor het verleden. Het betekent niet dat je vergeet wat er gebeurd is of dat je goedpraat wat pijn heeft gedaan. Het betekent dat je stopt met het vasthouden aan schuld en wrok — omdat dat jou gevangen houdt. Vergeving gaat over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens, zodat je vrij kunt zijn van het verleden.
Bijgaand fragment laat zien hoe Agnes haar dochter en kleindochter verloor door geweld — door de hand van iemand die zelf nooit echte liefde heeft gekend. Toch koos ze ervoor om hem niet met haat te benaderen, maar met liefde. Door hem te vergeven, bevrijdde ze zichzelf uit de greep van pijn en bitterheid. En misschien nog belangrijker: ze gaf hem de kans om voor het eerst te ontdekken wat liefde werkelijk betekent.
Hartverscheurend is het verlies tussen dierbaren, tussen ouder en (klein)kind.
Het natuurlijke verlangen is om het goed te maken — of om juist afstand te houden uit zelfbescherming. Maar vasthouden aan schuld of verwijt zorgt ervoor dat het verleden de toekomst blijft bepalen. Vergeving biedt een nieuwe weg:
✅ Vergeving bevrijdt jou van het gif van schuld en wrok.
✅ Vergeving opent de weg naar heling — ongeacht of het contact hersteld wordt.
✅ Vergeving maakt ruimte voor liefde en verbinding, ook als dat proces tijd kost.
Vergeving begint niet bij de ander — het begint bij jou.
Het betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen gevoelens en jezelf toestaat om te helen.
Misschien is het contact met je dierbare, je kind of je ouder nog niet mogelijk. Maar door het verleden los te laten, maak je ruimte voor iets nieuws — voor innerlijke rust, en misschien zelfs voor verzoening.
Wat houdt jou nog gevangen in schuld of verwijt?
Wat zou er gebeuren als je jezelf zou toestaan om los te laten — om niet langer te vechten tegen het verleden, maar te kiezen voor innerlijke vrijheid?
💬 Neem contact op als je meer wil weten hoe vergeving jou kan helpen. ❤️