Regio: Amersfoort – Apeldoorn,
Nijkerk, Harderwijk – Barneveld
Ben je in een relatie, heb je er een gehad, of denk je eraan om er een aan te gaan? Dan is het boek “Moedige Liefde” van Richard Schwartz absoluut een aanrader. Dit boek geeft inzicht in hoe onze jeugdervaringen onze relaties beïnvloeden en biedt waardevolle handvatten om hiermee om te gaan.
In onze eerste levensjaren bouwen we een wereldbeeld op. Ons gezin van herkomst vormt het referentiekader waarmee we leren omgaan met het leven.
👉 Zijn je ouders emotioneel beschikbaar geweest? Dan heb je waarschijnlijk geleerd om op jezelf te vertrouwen en ontwikkel je vanzelf meer zelfvertrouwen.
👉 Maar wanneer ouders onvoldoende emotioneel beschikbaar zijn, ontstaan er vaak emotionele ‘blauwe plekken’. We merken die beschadigingen niet bewust op – ze voelen als “normaal”.
En daar wringt het vaak in relaties.
In een partnerrelatie worden die oude wonden zichtbaar. Je partner spiegelt je gedrag en gevoelens, en dat roept vaak weerstand op:
❌ “Wat zegt hij/zij nou weer?”
❌ “Waarom begrijpt hij/zij me niet?”
❌ “Het ligt echt niet aan mij!”
Voor je het weet, beland je in een hevige ruzie. Als dat patroon zich blijft herhalen, komt je relatie onder druk te staan.
Relatietherapie kan dan helpen om deze patronen te doorbreken
Ik ontdekte het boek “Moedige Liefde” via een vriendin die me wees op de therapievorm Internal Family Systems (IFS).
Toevallig had ik rond diezelfde tijd een theatercollege geboekt van de Belgische schrijfster Griet Op de Beeck in TivoliVredenburg. In dat college vertelde ze over het thema onnodig lijden, naar aanleiding van haar boek “Het wordt beter”. Zij heeft zelf IFS-therapie ondergaan en zich later als IFS-therapeut opgeleid.
IFS heeft veel raakvlakken met de Transactionele Analyse (TA):
✅ Beide methodes werken met verschillende innerlijke delen van jezelf.
✅ TA kent vaste categorieën van deze delen, terwijl IFS meer vrijheid laat in hoe je die delen benoemt.
✅ In theorie klinkt het eenvoudig om die innerlijke delen te herkennen, maar in de praktijk zorgen emoties en overtuigingen vaak voor blokkades – vooral in conflictsituaties.
Wat ik uit het boek haalde, is een verfrissende aanvulling op mijn kennis over Transactionele Analyse. De inzichten uit IFS bieden praktische tools om met interne conflicten om te gaan – en dat werkt door in je relatie.
Maar eerlijk is eerlijk: als je relatie al onder grote druk staat, kan het boek best pittig zijn om doorheen te komen. In dat geval is directe begeleiding misschien een beter startpunt.
IFS en TA gaan dieper dan alleen het verbeteren van de communicatie in je relatie. Ze helpen je te begrijpen waarom bepaalde emoties en reacties zo sterk worden getriggerd – en hoe je daar samen uit kunt komen.
Heb je het gevoel dat je vastzit in je relatie of loop je steeds tegen dezelfde patronen aan?
👉 Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek – alleen of samen – door op onderstaande button te klikken
👉 Deel dit artikel met iemand die hier ook iets aan kan hebben!