COACH NODIG?

Regio: Amersfoort – Apeldoorn,
 Nijkerk, Harderwijk – Barneveld

eye-g02f45cc7b_640

Wat is EMDR en wanneer is het nuttig?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een psychotherapeutische behandelmethode die wordt gebruikt bij mensen die last hebben van traumatische ervaringen.
EMDR is ontwikkeld in de jaren ’80 van de vorige eeuw door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro om mensen te helpen die lijden aan posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Het is een therapie die in de afgelopen decennia aan populariteit heeft gewonnen. Inmiddels kan EMDR ook gebruikt worden voor de behandeling van andere psychologische problemen. 

Wat is EMDR?

EMDR is een vorm van therapie die zich richt op het verwerken van traumatische ervaringen. Het doel van de behandeling is om de emotionele lading van de herinnering te verminderen. De cliënt heeft daardoor minder last van de gebeurtenis en reageert er minder emotioneel op.

Bij EMDR wordt de cliënt gevraagd om zich te concentreren op de traumatische herinnering terwijl de therapeut bepaalde oogbewegingen, geluiden of aanrakingen gebruikt om de cliënt af te leiden. Dit kan bijvoorbeeld doordat de therapeut vingers voor de ogen van de cliënt heen en weer beweegt, of door een koptelefoon te gebruiken waarbij piepjes of tikjes afwisselend in het linker en rechter oor worden afgespeeld.
De cliënt wordt gevraagd om te focussen op de herinnering en tegelijkertijd de afleidende prikkels te volgen. Hierdoor wordt het natuurlijke verwerkingsproces van de hersenen gestimuleerd en kan de emotionele lading van de herinnering verminderen.

Wanneer is EMDR nuttig?

De EMDR behandeling is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met PTSS. Het is ook effectief om andere vormen van heftige levensgebeurtenissen te helpen verwerken, zoals een verkeersongeval, een ernstige ziekte, een geweldsincident, seksueel geweld, getuigenis (natuurramp, oorlogssituatie) en verlies (geliefde, relatie, baan, zelfbeschikking).
Vaak zijn we in staat om zo’n gebeurtenis binnen een periode van 6 a 8 weken goed te verwerken. Gemiddeld genomen lukt dat in ongeveer 80% van de gevallen.
Mensen die last blijven houden van klachten zoals herbelevingen, vermijding of verhoogde prikkelbaarheid kunnen baat hebben bij EMDR. 

Daarnaast kan EMDR ook helpen bij angststoornissen, depressie en verslaving.

Het is belangrijk om te benadrukken dat EMDR een intensieve therapievorm is en dat het niet voor iedereen geschikt is. Voordat er gestart wordt met EMDR zal er dan ook altijd uitgebreid onderzoek worden gedaan naar de geschiktheid van de behandeling en de stabiliteit van de cliënt. De behandelaar zal daarom eerst een uitgebreide intake doen om te bepalen of EMDR geschikt is voor de cliënt. Daarnaast is het belangrijk dat de behandeling wordt uitgevoerd door een ervaren EMDR-therapeut die goed opgeleid is en de behandeling op een veilige en verantwoorde manier kan uitvoeren.

Meer informatie over EMDR of een afspraak maken?

Neem contact op

Qwersu

Coach voor IT-ers & HBO(+) Professionals

Ton Jacobs
Selhorstweg 1
3841 GE Harderwijk

0️⃣6️⃣ 2️⃣5️⃣0️⃣2️⃣4️⃣6️⃣0️⃣7️⃣
info@qwersu.nl

Qwersu werkt landelijk voor diverse opdrachtgevers en is gevestigd in Harderwijk; regio Harderwijk, Nunspeet, Apeldoorn,  Barneveld, Nijkerk, Putten, Ermelo, Amersfoort